איראן על המפה: מדינת טרור בעלת שטח רחב ומגוון, מחזיקה בכמה מהמתקנים הצבאיים המורכבים והמאיימים ביותר באזור המזרח התיכון. לאחר אירועי ה-07/10, הפכה איראן ליעד עיקרי של הנקמה היהודית. המטרה ברורה: לכרות את ראש הנחש, ולפגוע בליבה של היכולת הצבאית והגרעינית של המדינה. השאלה המרכזית היא מה הם היעדים הקריטיים לתקיפה? במאמר זה נבחן את האפשרויות המרכזיות, ונציג את האיומים המרכזיים העומדים בפני ישראל ובעלות בריתה.
אספהאן: העיר במרכז הכוונת
אספהאן, אחת הערים המרכזיות של איראן, מהווה יעד משמעותי לתקיפות אפשריות בשל מספר מתקנים צבאיים וגרעיניים המצויים בה ובסביבתה.
איראן על המפה: מתקני גרעין
אזור אספהאן מהווה בית למספר מתקנים גרעיניים קריטיים. מתקן העשרת האורניום בנתנז, הממוקם במחוז אספהאן, הוא אחד מהמתקנים החשובים ביותר בתכנית הגרעין האיראנית. בנוסף לכך, מתקן להמרת אורניום נמצא ממש דרומית לעיר, באזור זרדנג’אן. המתקן נבנה בשנת 1999 ומופעלים בו שלושה כורי מחקר קטנים שסופקו לאיראן על ידי סין. למרות שמטרת המתקן היא עיקרה אזרחית, דיווחים חוזרים ונשנים מצביעים על שימושים צבאיים אפשריים.
בסיסי חיל האוויר
במרחק קצר מאספהאן, נמצא בסיס גדול של חיל האוויר האיראני שבו ממוקמים מטוסי קרב מדגם F-14 שנקנו מארה”ב לפני המהפכה האסלאמית. בסיס זה מהווה יעד מפתח לתקיפות בשל תפקידו האסטרטגי.
תעשיית הנשק
אספהאן מהווה גם מרכז תעשייתי לייצור נשק, בו ממוקמים מפעלים הקשורים לפרויקט הטילים והמל”טים של משמרות המהפכה האיראניים. במהלך ינואר 2023, תועדו פיצוצים עזים במתחם תעשייתי בעיר, כאשר דיווחים שונים הצביעו על ישראל כמבצעת התקיפה.
בסיסים איראניים בסוריה
נוכחות איראנית בסוריה מהווה איום ישיר על ישראל ובעלות בריתה. הבסיסים האיראניים בסוריה מתפרסים לאורך הגבול עם ישראל ומטרתם לחזק את יכולת ההתקפה וההגנה של איראן באזור.
בסיסים קרוב לדמשק
אחד הבסיסים המרכזיים שהוקמו על ידי איראן בסוריה ממוקם כ-12 קילומטרים מצפון-מערב לדמשק. בבסיס זה ישנם האנגרים לאחסון טילים שיכולים לפגוע בכל שטח ישראל. תמונות לוויין מצביעות על כך שהבסיס מופעל על ידי כוח קודס של משמרות המהפכה.
בסיס אימאם עלי
בסיס אימאם עלי, הממוקם במזרח סוריה בסמוך לעיר אל-בוכמאל ובצמוד לגבול הסורי עם עיראק, מהווה יעד אסטרטגי נוסף. בבסיס זה ישנם מתקני שיגור תת-קרקעיים ומערכת מעליות ייעודית לשיגור טילים.
מתקני גרעין נוספים
פורדו
מתקן הגרעין פורדו, הממוקם בתוך הר בדרום-מזרח איראן, מהווה יעד קריטי לפקחים בינלאומיים. בביקור האחרון שלהם בפברואר 2024, זיהו הפקחים סימנים מדאיגים לפעילות אינטנסיבית וייצור אורניום מועשר בדרגה גבוהה. פעילות זו מצביעה על כך שאיראן מתקרבת לבניית פצצה גרעינית.
טהראן
באזור טהראן ישנם מספר מתקנים צבאיים נוספים, כולל בסיסים להרחבת ייצור הטילים הבליסטיים. לפי צילומי לוויין, באביב 2024 הופיעו לפחות 30 מבנים חדשים בשני בסיסים צבאיים סמוכים לטהרן.
איראן על המפה: סדר הכוחות האיראני
חיל השריון
איראן מחזיקה בכ-480 טנקים מדגם T-72, כ-75 טנקים מדגם T-62, וכ-250 טנקים מדגם T-54. בנוסף, ישנם טנקים מתוצרת עצמית כמו ז’ולפיקאר, וכן טנקים נוספים מדגמים שונים.
חיל האוויר
חיל האוויר האיראני מצויד במטוסי קרב כמו F-4 פנטום, F-5, F-14 טומקט ומיג-29. בנוסף, לחיל האוויר האיראני מספר לא מבוטל של מסוקי קרב כמו AH-1 קוברה ומיל מי-24.
חיל הים
חיל הים האיראני מחזיק בצוללות מסוג SSK ו-SS, וכן בספינות טילים כמו CAT14 ו-HOUDONG. חיל הים האיראני מתפתח גם בתחום הצוללות ומטוסי הסיור.
טילים בליסטיים
איראן מחזיקה במגוון טילים בליסטיים, עם טווח מרבי של 2,100 קילומטרים. טילים כמו שיהאב-4 וסג’יל מהווים חלק משמעותי מהארסנל האיראני, עם יכולת לשאת ראש קרב גרעיני עד למדינות אירופה וישראל.
הבסיסים הצבאיים העיקריים של איראן
בסיס באדראב (Badraab)
ממוקם בדרום מערב איראן, בסיס זה מכיל מתקנים לוגיסטיים ותמיכה לכוחות היבשה של איראן. זהו אחד הבסיסים המרכזיים שמאפשרים לאיראן לשמור על נוכחות צבאית משמעותית במערב המדינה.
בסיס ח’מדאן (Hamadan)
במערב איראן נמצא בסיס חיל האוויר ח’מדאן, בו ממוקמים מטוסי קרב שונים ומתקני תחזוקה למטוסים. בסיס זה מהווה מרכז חשוב לתפעול והפעלת הכוח האווירי של איראן באזור המערבי.
בסיס דזפול (Dezful)
בדרום מערב איראן, בקרבת העיר דזפול, ממוקם בסיס חיל האוויר שכולל מטוסים קרביים ותשתיות לניהול מבצעים אוויריים. בסיס זה נחשב למרכזי במיוחד בשל קרבתו לגבול עיראק.
בסיס אראק (Arak)
בסיס אראק מצוי במרכז איראן והוא כולל מתקנים לתמיכה בכוחות הקרקע והאוויר של המדינה. הבסיס מכיל גם מתקנים להחזקת ושימור טילים בליסטיים.
בסיס חורמוזגן (Hormozgan)
בדרום איראן, בקרבת המפרץ הפרסי, נמצא בסיס חורמוזגן. בסיס זה מרכז פעילויות ימית, כולל צוללות וספינות מלחמה, ומשרת גם כבסיס לטילים נגד ספינות.
בסיס מהראבאד (Mehrabad)
נמצא בטהראן, זהו אחד הבסיסים האוויריים החשובים ביותר באיראן, המשמש כמרכז לניהול ותפעול הכוחות האוויריים והאסטרטגיים של המדינה.
בסיס חאש (Hash)
במזרח איראן, בקרבת הגבול עם פקיסטן, ממוקם בסיס חאש. זהו בסיס קריטי לניהול ותמיכה בכוחות הצבאיים של איראן במזרח המדינה.
איראן על המפה: הפוקוס על המטרה
כדי להתמודד עם האיום האיראני, חשוב להתמקד במטרות הקריטיות ולהפעיל אסטרטגיה ממוקדת. לשים את איראן על המפה בכל הכוח!
כמו במשחק שחמט, המטרה היא להפיל את המלך ולא להתעסק בפרטים מסביב. יש להתמקד במתקנים הצבאיים והגרעיניים המרכזיים, ולפעול בצורה חכמה ומחושבת כדי להבטיח את הביטחון הלאומי.
משחק השחמט עם איראן
איראן פועלת כמו שחקן שחמט מנוסה, עם יכולת לחשוב מספר צעדים קדימה ולתכנן את פעולותיה בצורה מחושבת. היא מפעילה את “ציר ההתנגדות” – רשת של לוחמים פרו-איראנים בפריסה אזורית רחבה – כמעין רגלי שחמט המשמשים להפעיל לחץ ולתקוף בפתאומיות. אך כמו בשחמט, המטרה היא להפיל את המלך ולא להתעסק ברגלים או בחיילים. יש למקד את המתקפות במרכזי הכוח של איראן, באותם מתקנים ומתקנים שתורמים ישירות ליכולת הצבאית והגרעינית שלה.
ביבי, חביבי: הזמן לפעול הוא עכשיו!
ראש הממשלה בנימין נתניהו, הגיע הזמן להפסיק להתעסק בפרטים מסביב ולהתמקד במטרה האמיתית. בדיוק כמו בשחמט, המטרה היא להפיל את המלך, לא להתעסק במה שמסביב. התמנון האיראני רב זרועות אך כמו בשחמט, גם כשיש התקפה חזקה מהאויב, חשוב להתמקד במלך ורק ככה לנצח.
במילים פשוטות, ביבי, תפסיק להתעסק בחרא. זה הזמן לתקוף!
איראן על המפה: לסיכום
איראן מהווה איום מרכזי על הביטחון האזורי והעולמי. מתקני הגרעין שלה, הבסיסים הצבאיים והנוכחות בסוריה יוצרים איום מורכב ומסוכן. כדי להתמודד עם האיום הזה, יש למקד את הפעילות במטרות המרכזיות והקריטיות, ולהשתמש באסטרטגיה ממוקדת ומתוחכמת.
בסופו של דבר, כמו במשחק שחמט, עלינו להבין שהמטרה היא להפיל את המלך ולא להתעסק בפרטים שוליים. עלינו לפעול בנחישות ובחוכמה כדי להבטיח את הביטחון הלאומי והאזורי. הזמן לפעול הוא עכשיו, והאסטרטגיה חייבת להיות מדויקת וממוקדת כדי להבטיח את הפגיעה המקסימלית באויב ולהבטיח את הביטחון האזורי.